tisdag 3 december 2013

Stuprörstittare i Pisa

I morse väcktes jag av en stuprörstittare.


Om jag ska gissa vilt så var det en hantverkare som råkade åka till fel adress. Han blev nog lika förvånad som jag när han i en becksvart hall fick prata med en sömndrucken pappa, vars lille son öppnade käckt i bara kallingarna.

Nåja, jag lär nog inte se honom alltför många gånger till, så jag släpper denna dags start! 

Dagens skol-snackis är PISA-undersökningen som genomförs varje år i en rad olika länder. Sverige kom inte alltför högt upp, och då ställs direkt sittande regering med framför allt Fp i spetsen inför rätta av allmänheten, av oppositionen i synnerheten. Jag tror knappast att det här handlar om att Björklund skulle behöva stå till svars helt utlämnad, då det är upp till varje kommun att arbeta för högre resultat allaredan! Så här såg till exempel matematiken ut!

Det kanske inte är en jätte-surprise att de elever som går i 6:an idag har fått än mer att tänka på än vad jag hade när jag själv gick i 6:an? Datorer, fritidsaktiviteter, ungdomsgårdar, idrott, etc. drar ju i elevens fritid och tid utanför skolan. För att lyckas med läsförståelse tror jag att man inte ska tänka som min 8-åring: "Det räcker med att jag läser texten en gång på torsdag." Nej, läsförståelse bygger man upp av många övningstillfällen (gärna på ett lekfullt sätt), samt olika typer av texter. Hur många barn läser tidningen (i pappersform eller via datorn/mobilen) idag? Det skulle vara intressant att veta!

Jag tillbringade mitt sjätte skolår i Cochabamba tillsammans med två andra elever. Det var ruggigt rolig erfarenhet, med tillägget att ha sin egen far som lärare i alla ämnen! Det är det inte alla som haft! Jag tycker det gick bra, men det är kanske fortfarande därför jag inte säger "pappa" utan Cocce!


För övrigt lutar det mot att Sverige reser sig i nästa Pisaundersökning...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

häst från Dalom