onsdag 20 mars 2013

Tysta tårar faller tunga.

Att se sin sjuårige son nedstämd när man hämtar honom från skolan, med tysta tårar rinnandes ner för sina kinder - det unnar jag ingen förälder.


Det handlar om ett för stunden brustet hjärta, där lek och alldaglig uppsluppenhet förbyttes mot smärta och sorg - det är faran med kärleken man kan känna, oavsett ålder. Min älskade son chockade mig och frugelugan när han den andra dagen i skolstartens höst glatt meddelade att han blivit tillsammans med en tjej, "så nu har jag en ny flickvän!" Vi kände oss mycket oförstående till denna händelse, då vi inte visste någonting om den första! Jag som trodde att jag visste allt om mina barn? Icke.

Några veckor senare insåg vi att det fanns någon annan i fokus - en tjej med stort T som sonen höll av mycket. Det har han gjort sedan dess, och jag klandrar honom inte, även om jag under hela mitt eget liv alltid haft stor respekt för saker som "fråga chans" och sådana viktiga saker i unga år. Senast i morse före skolan nämnde han att hon fyllde år, samtidigt som han tummade på några bilder på låtsastatueringar liggandes i köket. Jag frågade om han ville ge henne någonting, han svarade nej.

Att då som ung och förälskad få höra att tjejen man uppskattat så mycket och haft så goda stunder tillsammans med vill att de ska vara vänner, och inte tillsammans, det är inte bara enkelt att acceptera. Inte alls. Hur ska man då kunna fortsätta umgås så där när man bara är två på rasten?

Tysta tårar faller tunga. Och inte bara från en sjuåring som nyss erfarit sin första hjärtekross. I bakgrunden står en far med samma smak av saltstänk  - oförmögen att reparera det som redan sagts - men viss om att påminna om att jag älskar - och står kvar.





tisdag 19 mars 2013

Jodå, så att de...

Min mormor sa väldigt ofta just de orden.


Man kan använda dem när orden tagit slut, eller i början av en mening, eller i slutet av en mening. Det är ett mycket användbart uttryck, även om det kanske inte säger så mycket i sig själv? Man får i alla fall lite extra betänketid över vad man ska säga härnäst.

Jag har genom mitt liv stött på diverse uttryck och egenheter som egentligen bara har som syfte att få lite mer betänktetid. Exempel som: Öh, Mm, What, Aha... ger oss alla några sekunder till, för det är väl ofta vad våra hjärnor behöver?

Vilka ord eller knep använder Du för att få de där extra tiondelarna i betänketid?

söndag 17 mars 2013

Vagngång

Undrar hur många mil alla vagnföräldrar går på en dag?


Om vi skulle kunna ta tillvara den energin och omsätta i uppvärmning av hus och lägenheter, det skulle vara grejjer, det!

Nu ska jag ut och spatsera på byn. Salma kommer verkligen inte till ro inomhus, och då är det bara att gilla läget. Sol och runt nollan på termometern hjälper ju ändå till att ge en skön känsla.

lördag 9 mars 2013

Sovmorgon, goodbye

Barn vet inte vad som skiljer vardag från helg.

I alla fall inte gällande hur länge vi som vuxna i huset vill sova på helgen. Jag uppskattar inte tidiga mornar, inte alls. Nåja, denna dag innehåller kalas, Mello och lekpark.  Jag uppskattar "You" och hoppas den vinner!

tisdag 5 mars 2013

Ålderdomens smygande steg...

... har jag ännu inte börjat ta.
Däremot har jag blivit lite äldre idag! Det har inneburit paket, tårta, mat, sång, frukost på säng... en kanondag. Tack för alla grattiseringar!

söndag 3 mars 2013

Färger i en vind

Det var kul att se att "You" gick vidare igår!

Jag tycker den är något indianinspirerad av dansarna och tonerna, men det gör mig ingenting: jag har bott i indianland i tre år. Det var kanske den mest overkliga men samtidigt mycket verkliga delen av min uppväxt i Bolivia.

Att Peter Jöback ska uppträda på Broadway i form av Fantomen på operan, det är riktigt stort. Jag har följt honom sen han i lila pyjamas deltog i Melodifestivalen och kom näst sist, om jag inte missminner mig? Det har gått bättre sen dess...

Jag tycker Gina och Danny har gjort en mycket god insats som guider genom Mello-hysterin. De har kombinerat rappa skämt med strålande sånginsatser, och det var kul hur de battlade mot de irländska klonerna!

... och vinnaren är... mannen bakom den brinnande flygeln eller den japaniserade ynglingen.



lördag 2 mars 2013

Borta med vinden

Borta i en annan del av Sverige.
Jag lyssnar på damernas 3-mil, och gissar på norskt, som vanligt. Vi möter de totaldominerande Smedjebacken om en stund i div 5, men ur ett sportsligt synsätt är de en katastrof. De har ingen uttalad tränare, ingen förebild på plan i form av sin kapten, och en kollektivt gnällig inställning till typ alla domslut som inte går deras väg. Lägg till att de har en snittålder som är minst 10 år mer än alla andra lag, så inser man att det finns att jobba på i den här föreningen. Det är min privata åsikt.

häst från Dalom