torsdag 31 januari 2013

Utomsocknes

På lägerskola, det var länge sedan!

Nu ska jag socialisera med nior i ett dygn... Sveriges framtid. Hepp!

onsdag 30 januari 2013

Att prövas.

Att skriva prov.

Bara ordet prov får en del människor att kastas tillbaka i tanken till något minne från skolan som kanske var bra eller mindre bra...

Jag har ganska goda minnen från de prov jag avverkat genom min skolgång, men de gånger jag var mindre bra förberedd var naturligtvis ingen hit. Ett roligt minne var från högskolan Dalarna när jag och en polare satt i katakomberna och försökte plugga in drygt hundra fågelarter inför en arttenta som gick av stapeln dagen efter.Klockan 03.30 kommer en Securitasvakt in helt utan förvarning, och det blev en ganska rolig scen, då han knappast hade räknat med att vi skulle sitta där som två ugglor i mossen!

Det slutade med att jag tillbringade natten i herrarnas omklädningsrum, skrev underkänt på tentan och gick hem och sov.



Vad är din reflektion kring prov? Vilka tankar får du?

tisdag 29 januari 2013

Politik i kubik

Politik är häftiga grejjor!

OK, jag förstår om inte alla människor går igång på politiska idéer, eller vill skrika ut vilket parti man röstar på eller inte. Jag tycker dock att man inte ska underskatta de möjligheter man har att påverka sin stad med hjälp av medborgarförslag, eller engagemang i något politiskt parti. Man kommer nog aldrig hitta ett parti som stämmer överens till 100% med sin egen övertygelse, och då har man många val:
 
  • starta ett eget parti, som Kalle Anka har gjort
  • röstar på det parti man tycker bäst stämmer med det man tycker
  • röstar blankt
  • röstar inte alls
  • röstar på ett helt annat parti, för att typ se vad som händer
Jag väljer att engagera mig på lagom nivå i min kommun, och jag lägger min röst på ett parti som tycker att familjepolitik är viktigt: att familjer själva ska få bestämma om saker som barnomsorg (dagmamma/dagis/vårdnadsbidrag), vem som är hemma med barnen, att man ska få välja äldreomsorg, etc. Ja, partiet är i skriande behov av röster och heter Kris(t)demokraterna.

Hur tänker du kring politik?

Nattligt

Icke sovande. Varför sova när man kan läsa en bra bok (frun) eller spela betapet (jag) ? Lugnt som i en filbunke...

God natt!

måndag 28 januari 2013

Kaos i Brasilien

En katastrof blir till utifrån mindre genomtänkta handlingar.


Jag kan inte sluta tänka på det kaos som blev häromdagen i en stad i Brasilien. Från att vara röj på en spelning så slutade allting med kaosartade scener där mängder av ungdomar dog i sviterna av rök, desperata människors trängsel och hetta. Det sägs att vakterna låste två dörrar då de trodde att det var människor som ville fly från notan... girigheten har inget pris.

Parallellen till vad som hände i Göteborg för många år sen är slående när det gäller den hastighet som branden får, och det enorma kaos som blir verklighet inom loppet av några få sekunder. Skillnaden var att den branden var anlagd, medan den i Sydamerika blev till av en mindre god idé: att skjuta fyrverkerier inomhus, rätt upp i de ljuddämpande plattorna som då fattade eld.

Sådana gånger känns ens egna problem ganska små.

söndag 27 januari 2013

Sportfåne... jag?!

Förlust i kvällens innebandymatch mot Falun Ungdom... ajdå. Jag älskar inte att förlora, om man säger så! Jag kyler ned mig med lite Zlatan...

Annars har jag utmanat mig själv och spelat elbas på dagens gudstjänst. Predikan handlade om Jona, vilken surkart! Har du inget annat för dig, läs Jona bok (Bibeln) och förundras över Jonas tjurighet... humor!

lördag 26 januari 2013

Thailand... en del av Sverige.

Thailand har besökts av hur många svenskar som helst.


Jag ingår inte i den skaran, för jag har inte varit i Asien ens... däremot har jag fått se olika länder i andra världsdelar. Senast besökta land: Norge.

Min svärmor och hennes R. ska åka till Thailand och njuta av värme, god mat, bad, etc. Jag skulle inte ha något emot det, då sol är en fantastisk uppfinning!  Det finns naturligtvis baksidor även av vackra mynt, och prostitution och sexhandel med barn är naturligtvis en skam som inte alla turistande svenskar protesterar mot.

Just nu smärtar min biceps efter att ha åkt replift för första gången på mycket länge. Det positiva är att jag har biceps. Det var en fantastisk dag i Ryllshyttebacken, en av de kanske billigaste anläggningar som finns? Att hyra skidor till grabbarna kostade 30 kr/styck, och kaffe för en femma får dagen att bli kanoners.

Det blev inte sämre av att vi fick träffa vänner där som tänkte likadant som vi...

Min lillebror fyller 25 år idag - Hurra!

Det firar jag med att äta choklad och spana på NHL - Foppas gamla lag mot hajar från San Jose.



"Sverige äter glass i mängder - oavsett årstid!"

Se upp i backen!

En fantastisk dag i Rullshyttebacken!

Grabbarnas utveckling var otrolig idag. Efter det första åket ville L åka replift själv. Det fungerade, och i slutet av dagen åkte båda sönerna nerför hela barnbacken. Wow.

Slalom är för övrigt ett av få norska låneord...

fredag 25 januari 2013

Steinberg!

Idag har jag lärt mig att jag ska göra mer av det som jag är bra på. Det är viktigt att samtala om skola, och det samtalet måste ständigt pågå om vi vill att det ska utvecklas och förfinas i skolan.

Nu vankas det fredagsmys.

torsdag 24 januari 2013

Det brinner!

Dag 2: "det brinner!"


Idag sprang många elever ut ur skolan och ett kvarter bort till ett hus som brann ned. Det är inte vanligt att hus brinner ner mitt på dagen, men det är naturligtvis en tragedi för husets ägare. Jag förstår att elever kan vara nyfikna, men en del av dem saknar förståelse för situationen och lägger ut bilder, facebookar och bara tittar och det påminner väl lite om varför människor 2013 samlas när det blir stening i en avlägsen by i Världen eller varför rallarslagsmål på någon Elitserieis inramas av jubel och testosteronfyllda försvarstal.

Brand kan verkligen förvandla normal vardag till tragisk verklighet, och det är inte skoj. Jag hoppas det löser sig till det bästa för husets ägare!





onsdag 23 januari 2013

Dag 1: i iskylans sällskap

Tja!
Jag nappar på att blogga 100 dagar i rad. Jag kommer skriva om allt mellan himmel och jord, men ofta om idrott och reflektioner kring saker jag reagerar på i nyheternas dunkla djup.

Frågor jag brottats med sista dagarna:
- Varför får NHL-spelare betalt om de börjar slåss efter en sekund av matchen?
- Varför kan inte hockeyspelare som misshandlar andra på isen få stå till svars för detta civilt?
- Hur kan de svenska skidskyttedamerna vara så dåliga och fortfarande få åka på VM?
- Varför har inte jag långkalsonger på mig?
- Hur kan Sverigedemokraterna ha nästan 10% av rösterna?

Jag har få svar, men några kan vara: det ger uppmärksamhet, det rör upp känslor hos yngre män som tycker att "har man gett sig in i leken får man leken tåla...", det finns inga andra, jag är nonchig, samt... det finns för många unga människor som inte läser in sig på olika partiers partiprogram och lägger sin röst på något "coolt" typ Sd eller Piratpartiet.




Man kan följa mina inlägg på #blogg100...

häst från Dalom